Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-02-13

Rätt beslut

Förvaltningsrätten gav restaurang Wild West Steakhouse bredvid Lek o Buslandet rätt att servera alkohol även dagtid. Det är ett rätt och riktigt beslut.

Folkpartiet tog tidigt ställning för ett sådant beslut. Men den socialdemokratiskt styrda majoriteten ville annorlunda. Skälet för majoriteten var att det fanns barnaktiviteter i närheten. Men det beslutet haltade på båda benen.

Det finns alkoholservering nära barn på många platser. Hela staden är full av dem. Ute på Marieberg finns närheten. Men det mest tydliga exemplet på den felbedömning socialdemokraterna gjorde är väl Gustavsvik.

Det är riktigt att man ska hålla noga på åldersgränserna för alkohol. Ju senare alkoholdebuten sker, desto bättre är det. Ju mindre alkohol som dricks, desto bättre mår vi.

Men det måste dels vara lika regler för alla, dels en rimlighet i besluten. I detta brast socialdemokraterna i Örebro. Reglerna var inte lika för alla. Och rimligheten saknades.

Min alkoholkonsumtion är nästan noll. Det finns historiska skäl till detta. Tidigare har jag sagt att jag ska börja dricka ett glas vin i veckan när jag fyller 60, eftersom de möjliga medicinska fördelarna då så tydligt överväger risken för missbruk. Det finns alltid personliga skäl till att låta bli, eller vara en mycket måttlig alkoholkonsument.

Men det finns också en solidarisk handling mot medmänniskor när man väljer att inte dricka. Alldeles för många av oss har problem med alkoholen. De alkoholfria miljöerna, offentliga liksom privata, måste finnas. Ibland kan du bära bördan själv (om det nu är en börda att avstå alkohol) istället för att lägga den på din medmänniska som kanske måste förklara sitt nej tack till vinglaset, starkölen eller snapsen.

Samtidigt måste även vi nykterister eller lågkonsumenter inse att alkoholen är en del av vår vardag som inte kommer att försvinna. Det valet finns inte. Så då gäller det att hitta regler som gör det möjligt att minska skadeverkningarna så långt möjligt, och ändå behålla en legitimitet för begränsningarna. Den balansgången, där Systembolaget, åldersgränser, prisnivåer och tillstånd/tillsyn bildar grunden, har vi lyckats väl med genom åren. Men hela tiden måste vi jobba för att bibehålla legitimiteten.

Att säga nej på vaga grunder till en restaurang kan i förstone verka bra för en restriktiv alkoholpolitik. Men på lång sikt riskerar sådana beslut istället att urholka legitimiteten och öka risken för att fler kräver minskad restriktivitet. Det vore värre.

Därför var förvaltningsrättens beslut välkommet. Därför var Folkpartiets i Örebro ställningstagande rätt från början. Därför hade socialdemokraterna fel. Det är bra att vi har ett system som gör det möjligt för vanliga människor och småföretag att ändra på felaktiga beslut.

Media: NASR Örebro


Inga kommentarer: