Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-02-12

Hela Örebro!

Det finns många Örebro. Alla har vi våra favoriter.
Rynninge, kanske - 30-talscharmens villakvarter med vattenkontakt.
Öster - med de många olika hyreshusen i mänsklig tappning.
Rosta - dåtidens framtidsboende.

Eller något helt annat. För de flesta av oss är platsen där vi bor också platsen vi älskar.

För mig som liberal politiker är det viktigt att hela staden kan utvecklas och få utveckla sina speciella tillgångar. Olika delar av staden ska se olika ut. Men alla ska utvecklas, ständigt förbättras och anpassas till sina innevånares vilja och önskningar.

Jag har flera drömmar om stadsutveckling. Det handlar om att bygga en stad för fler eftersom Örebro växer så kraftigt. Det handlar om att bygga en stad för människor, som lever i sin stadsmiljö. En stad för handel, tryggt boende, med mötesplatser, där hela staden är en spännande kulturell upplevelse. En stad för människan, inte en stad för bilar, eller med bara raka linjer. En stad för människan, inte bara en stad anpassad för byggkranar och effektivitet. En stad för människan, där natur, kultur och miljö skapar livskvalitet.

Den staden var vi på väg att bygga. Den handlade både om höga, vackra hus och om små microparker för mer gröna lungor överallt där det var möjligt. Det handlade om att bygga en kompakt stad för att klara av klimat- och miljöutmaningarna, men också bygga en stad som växer åt många håll. Och det handlade om att bygga EN stad med många pusselbitar, inte en stad av delar.

Tyvärr kastades det arbetet över ända när den nya majoriteten tog över. Många av våra planer har förkastats eller hamnat i något arkiv. Klara byggplaner på höga hus skrinläggs. Parker planeras bli bebyggda. Och enorma, fula hus har fått tillåtelse av det ansvariga kommunalrådet Björn Sundin. Ibland har vi ändå lyckats ändra på planerna, men oftast är Sundins ord oåterkalleligt.

Den nuvarande trepartimajoriteten har också lagt all sin utvecklingskraft och alla sina pengar på ett fåtal områden. Framförallt handlar det om Vivalla. I Vivalla ska det byggas. Till Vivalla finns pengar. Vivalla är så viktigt att inte ens Vivallaborna får bestämma - det är bara de socialdemokratiska kommunalråden som vet vad som är bäst för dem...

Den vägen är fel väg att gå. Och nu visar det sig hur fel det är.

När Coop i Lillån lägger ner, förändras hela norra Örebro. Lillån, Hovsta och angränsande områden blir utan en riktig dagligvaruhandel. Och socialdemokraterna står helt handfallna. För de ser ju bara Vivalla...

Men den som hade ögona öppna kunde se Coops problem sedan flera år. Underlaget för en sådan typ av affär, i det läget, finns helt enkelt inte. Frågan var inte om, utan när, en nedläggning skulle ske. Men det såg inte socialdemokraterna. De tittar ju bara på Vivalla...

När vi jobbade med frågan hade vi planer på byggnationer mellan Vivalla och Hovsta, för att knyta ihop staden och öka underlaget för handel. Dessa planer har hamnat i Björn Sundins arkiv. (Han har väl inte haft tid. Han har ju planerat en elithall i Hjärstaskogen, förlåt  i Vivalla, eller...)

Det är synd. En sådan förtätning av bebyggelsen på norr hade gett massor av nytta för staden. Den hade byggt en tätare stad. Den hade skapat mer underlag för befintlig kollektivtrafik. Den hade skapat underlag för handel och service. Och den hade skapat bra boende i närhet av såväl service som miljö.

Nu står Sundin där med byxorna nere. Men det är inte han som tar ansvaret. Nu petas Lennart Bondeson (kd) fram. Han står gärna som krockkudde för sossarnas misstag, nu och tidigare. Det är kanske kul att vara i media, men det är synd att den som har ansvaret inte tar det.

Jag kan garantera såväl Lillå- som Hovsta- och Axbergsborna att med en liberal politik hade chansen att ni fått behålla er dagligvaruhandel varit betydligt större. Vi vill bygga en hel stad och se till alla örebroares bästa. Då gäller det att vara före både i tanke och gärning. Inte bli sittande överraskad utan att veta vad man ska göra eller vart man ska.

(Jag glömde ju - Sundin har ju sysslat med två andra saker. Dels att bygga en gigantisk parkeringsplats för lastbilar. Dels att lägga miljoner på internt arbete och externa konsulter som kom fram till att järnvägen ska ligga där den ligger...)

Media: SR1, SR2


Inga kommentarer: