Det är något bortom bergen, bortom

Det är något bortom bergen, bortom
Jag är de blå skymningarnas mästare

2013-02-25

Dubbla budskap i Örebros äldreomsorg

Ibland blir man extra inspirerad som politiker. Ofta handlar det om tillfällen då medborgare tar kontakt för att ge feedback på möten, samtal eller artiklar. Idag är en sådan dag.

I Nerikes Allehanda idag finns en artikel av mig. Du kan läsa den här. Det är sällan jag fått så många positiva reaktioner på en artikel som denna. Det är roligt, men samtidigt oroande.

Flera av de kontakter jag fick idag var från äldre, från anhöriga och från medarbetare i äldreomsorgen. De beskrev en äldreomsorg som inte fungerar. De beskrev en äldreomsorg utan politisk styrning. Och de beskrev en politisk ledning som skriver fina ord i vackra dokument, men som i praktisk handling gör det omöjligt för medarbetarna att uppfylla politikernas krav.

Just nu pågår ett värdegrundsarbete för äldreomsorgen i Örebro kommun. Det är många fina och viktiga ord. Men samtidigt som detta arbete pågår, sparar politikerna kraftigt inom äldreomsorgen. Det får äldre, anhöriga och medarbetare att misströsta. De styrande politikernas dubbla budskap: gör mer och bättre men för mindre pengar, riskerar att slå tillbaka på dem själva.

Det finns ingen politisk ledning för Örebros äldreomsorg. Rasmus Persson (c), kommunalråd med huvudansvar för äldreomsorgen, har inget djupare intresse för frågan. Den verkar mer få hänga med för att den måste. Och Fisun Yavas (s) som är delansvarig just för äldreomsorg med goda tjänstemannakunskaper i frågan, ser ut att vara så hårt hållen av Lena Baastads ointresse och oprioritering av området att hon inte kan eller får göra något. Socialdemokraternas agenda handlar inte om en bättre äldreomsorg.

Dagens kommunledning är annars bra på att skriva fina ord och göra mediala utspel kring småpengar som satsas än hit och än dit. Och det är OK att göra det om spårtaxi, om pendeltåg, om idrottshallar eller om vindkraftverk. Men det fungerar inte för äldreomsorgen. Medarbetarna märker det direkt om det inte finns kontinuitet i styrningen. Och de äldre och deras anhöriga ser situationen varje dag. De inser snabbt att mångmiljonbesparingar inte vägs upp av att lite pengar återförs i projekt som verkar viktigare för det mediala genomslaget än för de gamla. Äldreomsorg är synnerligen opassande för kortsiktiga politiska utspel.

Äldreomsorg handlar om kontinuitet. Men i denna kontinuitet måste det finnas utrymme för utveckling, innovation och förnyelse. Det får inte vara så att politikerna ena dagen drar in 50 miljoner från området, för att nästa dag återföra en miljon med krav på att de äldre ska få vara ute. Det är inte kontinuitet. Det är inte utveckling eller förnyelse. Det är bara dålig äldrepolitik.

För mig som liberal, med den bakgrund och erfarenhet jag har från både det lokala och det nationella planet, finns det ett antal grundtema som den goda äldrepolitiken måste innehålla. Låt mig kort peka på dem:

Äldrepolitiken måste vara individualiserad. Du ska kunna vara individ hela ditt liv. Du ska kunna välja själv: var du vill bo, hur du vill bo, vem som ska stå för din service, din mattjänst, din omvårdnad eller omsorg. Frihet och valfrihet är självklara delar för oss alla, oavsett ålder.

Äldrepolitiken måste vara individcentrerad. Det handlar om att du ska få den vård eller den omsorg du behöver, utan att behöva bry dig om ifall det är kommunen eller landstinget som ger den. Alla resurser du behöver ska centreras kring dig som individ, inte i organisationen "landstinget" eller organisationen "kommunen". (Här är den förändringsobenägna socialdemokratiska landstingsledningen ett stort hinder)

Äldrepolitiken måste få tillräckligt med resurser. Det går att driva god äldreomsorg utan höga kostnader. Men för att nå dit krävs ett långsiktigt arbete kring verksamhetskultur, värderingar, medarbetarutveckling och en effektiv organisation. Örebros kommunledning har överhuvudtaget inte jobbat med dessa frågor. Man börjar i fel ände. Först sparar man, sen vill man förändra. Det man borde göra är att starta ett förändringsarbete och sedan bestämma om de frigjorda resurserna ska användas till ännu högre kvalitet, eller till att minska utgifterna och samla i ladorna för kommande utmaningar.

Äldrepolitik handlar om ledarskap. Det krävs politiska ledare som tar ansvar och pekar ut vägen. Men det krävs framförallt ledare och chefer på varje äldreboende, inom varje hemvårdsteam, som skapar den goda verksamhetskulturen som sätter varje enskild gammal människa i centrum, hela tiden, hela livet.

Äldrepolitik handlar om att prioritera. Socialdemokraterna och Centerpartiet i Örebro prioriterar inte bara betong före barn och gamla. De prioriterar också mängder av sysslolösa politiker och en stor administrativ överbyggnad före en god vård för de äldre. Vi liberaler prioriterar hellre fler självstyrande enheter, fler goda entreprenörer och ökad användning av valfrihetslagstiftningen, för den gamla människans skull.

Politik handlar om att våga stå för en tydlig politik, att peka ut vägen och att ta ansvar för den politik man driver. I dagens Örebro finns ingetdera när det gäller äldrepolitiken. Det kommer vi i Folkpartiet att ändra på. Örebros gamla är värd den bästa omsorgen som finns, den dag man behöver den.

Inga kommentarer: